Okrogla miza DIGITALEUROPE o digitalizaciji energetskega ekosistema

9. 11. 2022

27. 10. se je na povabilo GZS, kot predstavnik za Slovenijo, Andrej Bregar v Bruslju na DIGITALEUROPE udeležil okrogle mize na temo digitalizacije energetskega sistema.

Digitalne tehnologije bodo imele pomembno vlogo pri prizadevanju EU za preoblikovanje energetskega sistema na področjih reševanja primanjkljaja energije, odvisnosti od fosilnih goriv in podnebne krize – v okviru svežnja “Pripravljeni na 55” (Fit-for-55), načrta REPowerEU in akcijskega načrta za digitalizacijo energetskega sistema (DoEAP ( objavljen 18. oktobra).

Okrogla miza je bila prvi korak k razpravi o resničnih poslovnih koristih, priložnostih in izzivih za EU v kontekstu digitalizacije njenega energetskega ekosistema. Udeleženci dogodka so govorili o prepoznavanju priložnosti, kjer lahko digitalne tehnologije in rešitve pomagajo izboljšati energetsko učinkovitost, pospešijo uvedbo obnovljivih virov energije in podprejo diverzifikacijo oskrbe z energijo. Poskušali so identificirati kritične digitalne tehnologije in infrastrukture (podatkovni centri, 5/6G, AI itd.) za preoblikovanje energetskega sistema in izvajanje Zelenega dogovora EU ter opredeliti ovire, s katerimi bomo soočeni. Naredili so tudi prve korake k oblikovanju zakonodajnega okvira za zagotovitev pospešitve dvojnega prehoda in uskladitve z ambicijami Zelenega dogovora EU, s poudarkom na potrebi po regulativni skladnosti.

Na okrogli mizi so bili prisotni vodilni iz različnih evropskih gospodarskih organizacij, energetskih družb in evropske politike. Ugotovitve okrogle mize bodo uporabili pri oblikovanju strategije digitalizacije energetike na nivoju EU.

Po okrogli mizi je Andrej dal še individualni intervju za partnerje DIGITALEUROPE, v katerem je pojasnil, zakaj je lahko digitalizacija ključna za premostitev energetske krize (tudi v luči pomanjkanja energentov zaradi vojne v Ukrajini) ter zakaj je pri tem pomembno sodelovanje javnega sektorja, zasebnega sektorja in vlade. Kratek izsek iz Andrejevega intervjuja si lahko ogledate v predstavitvenem videu.